18 ene. 2017

Un molusco moi molón

Non cabe dúbida ningunha de que o  mexillón (Mytilus galloprovincialis) é o rei das nosas rías: un produto que non só sustenta economicamente a moitas familias galegas senón que deleita os padais dos máis esixentes por ser un alimento saboroso e versátil. Ao vapor, en salsa, con arroz, recheo, en vinagreta... día a día aparece nas nosas casas e nos nosos pratos colmando non só os nosos sentidos senón a nosa saúde, pois ten un alto valor nutricional.

O mexillón é un gran modelo anatómico
Pero ademais o mexillón é un excelente modelo para o estudo da anatomía dos invertebrados moluscos: sinxelo de conseguir, dun tamaño moi manexable e coas estruturas típicas dun molusco facilmente observables.
É por iso que, no marco do estudo dos invertebrados, aproveitamos para coñecer máis de preto a este bivalvo realizando unha práctica de laboratorio. Con ela perseguimos dous obxectivos:

Por unha banda, analizar a morfoloxía dos moluscos e repasar as partes vistas na aula. Por outra, aproveitar para poñer en valor o mexillón como un alimento saudable e delicioso.

Equipo de disección
Para esta práctica empregamos como materiais:

  •          Mexillóns (Mytilus galloprovincialis)  previamente abertos ao vapor.
  •           Equipos individuais de disección: cubeta, bisturí, tesoiras, pinzas e punzón.
  •         Guión de prácticas.

Crustáceos na cuncha
Durante o desenvolvemento da mesma e despois de observar detidamente a morfoloxía externa, o alumnado foi partindo o mexillón e extraendo as súas estruturas seguindo o guión facilitado. Externamente algúns exemplares tiñan adheridos crustáceos (balanos) e vermes poliquetos, que tamén aproveitamos para repasar pois xa os traballaramos na clase.







Na segunda parte da práctica puxemos en común o valor nutricional do mexillón e reflexionamos sobre todo o que nos aporta e para que serven estes nutrientes.
Finalmente entre todos fixemos un remuíño de ideas de receitas con mexillón onde saíron ideas moi apetecibles (como o paté de mexillón caseiro) e todos aprendemos un pouquiño máis non só de anatomía senón de alimentación.


Receita do paté de mexillón

Desposi de facer a práctica de laboratorio Marcos, alumno de 1º de ESO, tivo a xentileza de darnos a todos a proba dun paté de mexillón que fixo a súa nai, e escribirnos a receita. Encantounos, por iso queremos dar as grazas a Marcos é a súa nai por este detalle.